Ето защо домакинство на Световно първенство не винаги е добра идея

Ето защо домакинство на Световно първенство не винаги е добра идея

 Според редица финансови аналитици, световните първенства в Бразилия, Русия и Катар може да са последните такива, чийто домакин е само една страна. Истината е, че икономическият удар, който получава дадена нация, за да си осигури едва месец щастие, може би е нещо, което не изплаща добри дивиденти в дългосрочен план. За пример можем да дадем Световно първенство в Русия провело се през 2018 г. Според организаторите, цялата му стойност може да надхвърли 30 млрд. долара до 2023 г. Те са стигнали до тази сума, като са взели под внимание парите, изхарчени преди турнира, но също така и разходите по поддръжка в бъдеще. Сумата, която руснаците инвестират, за да са успешни домакини на Световната купа е близо 15 млрд. долара, а изчислените приходи са 14,5 млрд.

 В Бразилия - страната, в която хората, живеещи в крайна нищета, са близо 15 млн., бе взето решението да се похарчат 14 млрд. долара за домакинство на Световно първенство. След края на турнира Националният съд на одиторите на Бразилия достигна до заключението, че изхарчените инвестиции биха стигнали да се покрие два пъти програмата за социално подпомогне в страната "Болса Фамилия". Според същите одитори, приходите от провеждането на турнира са между 3 и 13 млрд. Въпросът към правителството е ясен: "Кое предпочитате - футболна самба за един месец или да нахраните бедните за 2 години?"

 Световното първенство провело се през 2014 г. е звучен и категоричен отговор на това питане. Друг голям проблем е, че много от съоръженията, построени за да отговорят на условията на ФИФА, включително пътища, луксозни хотели и грандиозни стадиони, често пъти са изоставяни след турнирите, тъй като туризмът бързо спада, а често домашното първенство не може да събере толкова фенове по трибуните, колкото мачове от Световната купа. Резултатът е купчина стомана и бетон, които не се ползват почти никога и не носят дългосрочни приходи.

 Първенството в Катар също не е лишено от противоречия. В последните няколко години до нас често достигат новини, че за строителството на стадионите, страната внася работници от бедни нации като Непал, след което паспортите им са конфискувани и те са принуждавани да работят по 12 часа на ден в невероятна жега и без каквито и да е права да напуснат или да бъдат компенсирани. Известни са и стотици смъртни случаи.

 Именно заради всички тези проблеми е малко вероятно да видим само една страна да е домакин на Световно първенство за в бъдеще. И може би не е случайност, че турнирът за 2026 ще бъде разпределен между три нации - САЩ, Канада и Мексико. Крайно време е и ФИФА да преосмисли условията, които има към домакините с цел да улесни икономическите и социални вреди, които могат да бъда нанесени на една страна в дългосрочен план.


  Прочетете също:  


Гласували: 6, рейтинг: 5.0

Добави коментар

Препоръчано за вас

Крадецът вика: "Дръжте крадеца!"
Модерният футбол, който уби футбола
Европейската Супер лига: футболен турнир за хора, които не гледат футбол
Може ли да бъде приложен таван на заплатите?
От губещ в победител, статистиката е срещу Челси и ПСЖ
Три спорни момента от изминалия кръг в Англия, които ВАР опорочи (видео)
Кой е Каики: новият бразилец, по когото грандовете луднаха
Феноменът „Лингард“: футболисти, възродили кариерата си извън елитните клубове
Кой е Енрике Рикелме: човекът, който трябва да свали Флорентино от власт
Загубените български таланти
Клубове, които правят грешка, променяйки емблемите си
Най-добрите трансфери във Висшата Лига за сезон 2020-2021
Национални отбори, в които можете да започнете като титуляри още утре
Ръководство към оставащите отбори от Лига Европа: моментно състояние и силни-слаби страни
10 нападатели, които имат по-малко голове от Серхио Рамос (част 2)
Ван Бастен за футбола, контузиите и новото начало
Отборите, които са приятната изненада в първенствата си
Топ играчи, от които грандовете се отказаха прекалено лесно
Как може да бъде променено правилото за засада?
Една година по-късно