10 позитиви в модерния футбол, които показват, че спортът се движи в правилната посока

10 позитиви в модерния футбол, които показват, че спортът се движи в правилната посока

 Искаме да започнем тази статия с един един цитат и бихме желали да ви попитаме, преди да ви разкрием отговора, можете ли да познаете в коя година е написан? Та ето го и него:

 “Нашият свят малко по малко се разпада и скоро ще настъпи краят. Подкупите и корупция са навсякъде, децата вече не слушат родителите си, всеки човек си мисли, че може да напише книга.”

 Как мислите? Не ви ли звучи като нещо, което би написал някой краен песимист в последните 5 години? Или нещо, което би казал някой от родителите ни?

 Отговорът може би ще ви изненада: повечето източници преписват тези думи на каменна плоча на от 2800 г. пр. н.е (според други думите не са толкова стари, но все пак са на поне 2000 години).

 Забелязали ли сте, че всяко поколение гледа на предишното с отвращение? Ние си мислим, че днешните деца са глупави и разглезени, а времето от детствотно ни е било най-доброто в цялата история на човечеството. Но същото навярно са си мислели и нашите родители. Този феномен е добре познат в психологията и се нарича “Розова Ретроспекция” или тенденцията отминалите събития да се припомнят в “розова”, вместо в реална светлина.

 Може би същото важи и за футбола. Мнозина от нас помнят с романтика “доброто старо време” на играта, която всички обичаме и се отвращават от модерната ѝ версия, но дали наистина е така?

 Напомняме, че големите футболни трагедии “Хейзъл” и “Хилсбъро” се случват именно в онези “розови” времена. Дори има такъв момент от историята в който истинска война избухва заради футболна вражда. Стадионите пък са далеч по-опасни, а отношението към играчи и тяхното здраве - ужасяващо.

 Въпреки всички критики, на които модерният футбол е подложен, трябва да признаем, че цялостно играта се променя към по-добро или поне това е тезата на тази статия. Ето 10 неща, които модерният футбол прави по-добре:

10. По-добра грижа и отношение към играчите

 В предишна статия ви разказахме за момента, в който приключва кариерата на Брайън Клъф. Той се сблъсква с вратаря на съперника по време на коледен двубой на почти леден терен. Клъф къса връзки в коляното си и едва на 29г. спира с футбола. Британецът дори няма финансовите средства за да се оттегли и да живее комфортно. Последвалата му кариера е резултат не само на призвание, но е породена от необходимост и нужда за оцеляване. Англичанинът се оказва превъзходен мениджър и в следващите десетилетия се превръща в един от топ наставниците в света. Но стотици или може би хиляди други играчи нямат неговия късмет.

 За много дълъг период от време тежка контузия е значела, че клубът ще те захвърли да се спасяваш сам, а малкото пари, които са били давани като седмична заплата, са принуждавали тогавашните играчи да се захванат с каквато работа могат да си намерят.

 Днес ситуацията е коренно различна. Мнозина футболисти успешно се завръщат от сериозни травми, благодарение на напредъка на модерните технологии, а дори това да не стане, те са добре компенсирани от отборите си и се радват на страхотно качество на живот.

9. По-красиви екипи

 Тази точка ще ви прозвучи малко повърхностностто, но ако сте бил вратар през 80-те или 90-те навярно оценявате модерните спортни екипи. Все пак, ако сте били на този пост, може би, ви се е налагало да носите подобни извращения:

 Е, в наши дни тези огромни и натруфени фланелки с форма на чували са изгубени завинаги и днешните играчи носят далеч по-красиви и изтънчени екипи, които безспорно радват окото и добавят към красотата на играта. Това е и бонус за феновете, които обожават да носят цветовете на любимия отбори в своето ежедневие.

8. По-хубави и по-безопасни стадиони

 Помните ли стадионите от едно време? Сиви, скучни, понякога разпадащи се и дори опасни. Освен вече споменатите трагедии, знаете ли, че в последните 100 години са се случили над 14 различни инцидента, където хиляди фенове намират гибелта си. По-сериозните от тях са тези на стадион “Брадфорд” (56 убити и над 250 ранени), “Ленин” (близо 300 убити) и “Естадио Насионал” (328 убити и над 500 ранени).

 Представете си нещо такова да се случи на “Анфийлд” например или на “Алианц Арена” в модерно време. За всяко съоръжение са взети възможно най-добри мерки по безопасност и се спазват редица регулации и процедури, които да гарантират, че футболният спектакъл няма да се превърне в трагедия. В добавка към това днешните стадиони са истински бижута на модерната архитектура, които безспорно разкрасяват цялостната визия на града, в който се намират.

7. Справедливост срещу хората във властта

 Тук използваме думата “справедливост” сравнително свободно. Но все пак трябва да отбележим, че най-после хора като Мишел Платини и Сеп Блатер изгубиха постовете си именно заради обвинения в корупция, а много други членове на ФИФА са разследвани и преследвани.

 Публична тайна е, че ФИФА винаги е била организация, която разчита на “дарения” за да реши на коя държава да възложи Световното първенство и със сигурност тази порочна практика се е повтаряла отново и отново в миналото. Та дори г-н Михайлов вече не води БФС, а самата централа стана обект на различни журналистически и криминални разследвания.

 Разбира се, ние сме наясно, че за повечето хора във властта, които лично са се облагодетелствали от спорта, който всичко обичаме, истинска справедливост никога няма да дойде, но поне достигнахме време, в което има някакви контра действия срещу съмнителните им практики. Наследниците им ще знаят, че няма да могат да се измъкват абсолютно безнаказано, а репутацията им може завинаги да пострада.

6. Футбол за всички

 Спокойно можем да кажем, че футболът вече не е игра само за определена раса или пол. Навярно знаете, че в началото играта се практикувала само от младежи, чиито семейства имат финансовата възможност да ги пратят в престижен университет. Малко по малко спортът се отваря и за по-бедния пролетариат, а в наши дни всеки може да изгради кариера, стига да има уменията.

 Със сигурност популярността, а и качеството на женския футбол, расте. Според ФИФА, последното Световно първенство за жени достигна гледаемост от над 1,2 млрд. души, а финалът е бил видян от над 282 млн. зрители.

 Обнадеждаващо е, че и популярността на играта расте все повече в Азия и Африка, което безспорно дава шанс на мнозина младежи да избягат от бедността и страданията на тежката икономическа ситуация, в която са родени.

5. Двубоите са по-достъпни от всякога

 Да, вярно е, че ако искаме да гледаме футбол, трябва да си плащаме съответните такси, но в наше време е напълно възможно да следим ВСЕКИ един мач на своите любими отбори, където и когато си искаме - у дома, на таблета си, на телефона. Това е безпрецедентен достъп до двубоите на любимите ни отбори.

4. Далеч по-малко грубости на терена

 Ние определено сме фенове на така наречената “мъжка игра”, но разбира се всичко трябва да има своите граници. Знаете ли, че червените и жълти картони са сравнително ново въведение? Те “дебютират” за първи път през 1970г., но дори в десетилетията след това футболните рефери са сравнително неблагосклонни да ги раздават. Дори когато футболистите са ставали жертви на подобни вандалски прояви:

 Днес откровено агресивни играчи се наказват много по-сурово, което гарантира, че повечето двубои са игра на умения с топка, а не на раздаване на брутални ритници. Това значи и далеч по-малко травми за любимите ни идоли.

3. По-малко насилие между феновете

 Разбира се, така наречените “хулигани” не са си отишли и продължават да се бият помежду си и да създават хаос, но цялостно можем да кажем, че футболът е далеч по-безопасен спорт за масовия фен. В наши времена е почти невъзможно да видим фенове да се сбият по време на мач от Висшата лига, Бундеслигата, Шампионска лига, че дори и родната efbet лига. Инцидентите преди двубоите не са отшумели напълно, но със сигурност са намелели многократно.

2. Другарство между фенове от различни нации

 Един уникален белег на модерния футбол е, че той обединява различни хора без значение от националност или етнос. Тези от вас, които са присъствали на двубой на любим отбор в чужбина, добре знаят колко са гостоприемни тамошните феновете. Честа картинка е да видим след гол как хора от Европа, Азия, Африка и дори Америка се прегръщат и празнуват заедно попадение на любимците си, обединени от общата любов към тях.

 Ако сте фен на голям отбор, това значи, че имате милиони приятели по света, които биха ви посрещнали с истинска топлота и гостоприемно отношение.

1. Навлизането на технологиите

 Тук не искаме да създаване задълбочени дискусии за ефективността на системата ВАР, защото в момента се намираме в период, в който тя все още е нещо ново. Но ползите ѝ заповчат да си личат. Добър пример за това е статистиката за сезон 17/18 в Серия “А”, която твърди , че новата система е намалила грешките с 85%. А ето колко точни са нейните отсъждания в 2 от другите топ първенства:

Ла Лига: 97,2%
Бундеслига: 99,25%

 Може би фактът, че системата се гледа под лупа за някои от най-спорните ситуации, които биха били невъзможни за отсъждане, ако нямаше видео повторение, донякъде създават усещането, че тя е безполезна и спорна, но това със сигурност не е така. Представете си например, ако реферите имаха възможност да гледат повторение на онзи ритник на Найджъл де Йонг срещу Шаби Алонсо във финала на Световното през 2010г., или пък играта с ръка на италиански защитник Костакурта в 1/2-финала на България срещу Италия през 1994г. Други спортове като тенис и американски футбол са показали, че технологиите помагат и не трябва да забравяме, че с времето нещата ще се подобряват. Версия 1.0 на ВАР със сигурност има своите недъзи, но представите си бъдеща версия, която е оптимизирана и полирана до абсолютна перфектност.

 Далеч по-добър пример е Goal Line технологията, която вече направи доста сезони в големите първенства и национални състезания. Тя на практика сложи край на споровете и съмненията за топка попаднала близо до гол линията. В наши дни този проблем е решен на 100% и всички ѝ имат доверие. Сигурни сме, че това ще е бъдещето на системата ВАР, което ще направи спорта, който всички обичаме, по-честен и ще даде по-голям шанс на наистина по-добрият отбор да спечели.

Прочетете също:
Футболните трагедии, за които не знаем
По негови думи: Най-ужасната седмица в живота на Клъф
"Футболната война" или когато Хондурас и Ел Салвадор се хванаха за гушите
10 явления, изчезнали от съвременния футбол


Гласували: 7, рейтинг: 4.9

Коментари
Milen 17.01.2020 23:17

Изсмукано от пръстите, пълна глупост

Отговори 1 0
Добави коментар

Препоръчано за вас

Ансу Фати: новият Лео Меси или още един Боян Къркич
Ето къде се нарежда Холанд до боговете (в младините им)
Изтече ли времето на ВАР във футбола?
Футболисти, които отдавна трябваше да напуснат отборите си
Повратен в кариерата на Кепа ли бе спорът му с Маурицио Сари?
10 отбора, които се провалиха през миналия сезон
Лионел Меси срещу ръководството: кой се оказа големият победител след края на цялата разправия?
Всичко, което трябва да знаете за “Дербито на дъното”: Гибралтар - Сан Марино
Трябва ли тъчовете да бъдат премахнати от футбола?
Как Байерн се върна на върха
Нотингам Форест или как португалската флотилия потъна край бреговете на Висшата Лига?
Трябва ли правилото за гол на чужд терен да отпадне?
Йон Дал Томасон – От скромното момче от Копенхаген до златната резерва на Карло Анчелоти
Китайската реалност: Петима футболни гении, които твърде млади заминаха за Китай
Дебат: Кой се справи по-добре през сезона - Оле Солскяер или Франк Лампард?
Да сравним три страхотни английски бека: Уан-Бисака, Александър-Арнолд и Джеймс
Съвременната футболна бизнес политика – най-добрите отбори, създадени през XXI век
8 смислени промени, които веднага ще превърнат футбола в по-добра и справедлива игра
Осемте играчи от академията на Челси, които бяха освободени през 18-19: Къде са те сега?
Адебайо Акинфенва – най-силният футболист на Земята